Skip to main content Skip to footer

Projektbeskrivelse

Indledning

I den sidste tid af livet er nærvær med dem, vi elsker, det vigtigste. Hospice Thy skal sikre, at patienter kan tilbringe deres sidste tid i kendte omgivelser, tæt på familie og venner. 

Der er et stort og udækket behov for specialiserede palliative sengepladser i Thy, på Mors og i den vestlige del af Han Herred. Derfor arbejder foreningen Hospice Thy for at etablere et hospice i Thisted. Det vil give mulighed for at få den nødvendige pleje i rolige og hjemlige omgivelser uden at skulle rejse langt, som det er tilfældet i dag. Og det vil sikre, at alle borgere i Thy får lige adgang til specialiseret palliativ behandling, uanset økonomisk eller social status.

Hospice Thy vil udbyde en lokalt forankret tilbud, hvor patienterne ikke kun får lindrende medicinsk behandling, men også omsorg og ro til at fokusere på deres liv og relationer. Samtidig vil Hospice Thy forventeligt aflaste sygehus og plejecentre, hvor ressourcerne ofte ikke er dedikerede til denne type omsorg. 

Vi ønsker at tilgodese flere forskellige palliative behov ved etableringen
af Hospice hvorfor vi barsler med planen om et egentligt Palliativt Center
Vi præsenterer her en nytænkende løsningsmodel til etablering af specialiseret palliativ behandling i et tyndt befolket område: En hybridløsning mellem det klassiske Hospice og specialiserede hospitalssenge. På denne måde kan man samle flere specialiserede palliative tilbud under ét tag; hospicesenge, specialiserede palliative sengepladser og Team for Lindrende
Behandling i Thisted.

Skitse

Lindring

Palliation

Palliation (lat. pallium = kappe) skal forstås bredt som lindring, beskyttelse, omsorg; at blive indsvøbt i en beskyttende kappe. I sundhedsvæsnet taler man om palliation, en palliativ tilgang eller et palliativt tilbud, som nogle gange bliver sat i kontrast til begreber som aktiv behandling, kurativt intenderet behandling eller livsforlængende behandling.
Tidligere (i en ikke så fjern fortid), inddelte man groft et alvorligt sygdomsforløb i isolerede faser: Først modtog patienten behandling for sygdommen. Hvis behandlingen ikke hjalp som håbet og/eller man løb tør for behandlingsmuligheder, overgik man til lindrende behandling.

Det er nu om dage anerkendt, at forløbene oftere ser ud som på figuren her. Lindring bliver i stigende grad indtænkt tidligere og som en integreret del af et behandlingsforløb. Dermed bliver overgangen fra såkaldt aktiv behandling til lindrende behandling glidende så forløbene i højere grad designes efter den enkelte person fremfor det modsatte.

"Behandling af sygdom" (de mørkelilla dele af figuren) oftest finder sted på en organspecifik hospitalsafdeling (kræftafdeling, hjerteafdeling etc.), finder den lindrende behandling oftest sted hos den praktiserende læge, ved Enheder/Teams for Lindrende Behandling, på Sengeafsnit for Lindrende Behandling eller på Hospice - eller i et samarbejde mellem flere af disse aktører.

Palliation og lindring skal forstås i ordets bredeste forstand. Mange forbinder det med smertebehandling, men det er kun et lille hjørne af den samlede indsats.
Palliativ medicin tager udgangspunkt i et holistisk syn på det menneske, der har fået en alvorlig sygdom, hvor begrebet "Total Pain" er helt centralt. Begrebet søger at beskrive, at lidelse kan opstå i alle dimensioner af det, at være et alvorligt sygt menneske. Man taler således om fysisk, psykisk, social og eksistentiel lidelse.

Langt størstedelen af det danske sundhedsvæsen er sat i verden for at fikse en isoleret problemstilling, problemknuse og gøre. Det er naturligvis meningsbærende i de fleste sammenhænge, men tilgangen kommer til kort når situationen og vilkårene betinger, at der ikke længere kan gøres eller fikses. Her har den palliative tilgang sin plads. Der kan stadig gøres meget trods det, at den givne sygdom ikke kan kureres, men fokus må nødvendigvis skifte. Hos den alvorligt syge skal fokus i stedet være på at ledsage, rumme, lindre og at være.

Organisering af den palliative indsats i Danmark

Nationalt skelnes mellem basal og specialiseret palliation.

Palliation på basalt niveau varetages af samtlige autoriserede sundhedspersoner, som har patientkontakt, og som har det som en del af deres daglige opgaver også at varetage lindring af patienter. Det kunne eksempelvis være praktiserende læger, hjemmesygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere samt sundhedspersonale på sygehusene. På det basale niveau vil mange være godt hjulpet så længe det drejer sig om simple, afgrænsede palliative problemstillinger.

Palliation på specialiseret niveau varetages af Enheder/Teams for Lindrende Behandling, Sengeafsnit for Lindrende Behandling og Hospices. Her er sundhedspersonalet ansat til at varetage palliationsopgaven uden anden beskæftigelse.
Typisk henvises patienter fra basalt til specialiseret niveau hvis særligt komplekse problemstillinger gør sig gældende - enten indenfor det fysiske, psykiske, sociale eller eksistentielle/åndelige domæne. Eksempler kunne være svært behandlelige smerter, angst, komplicerede familie- og/eller økonomiske forhold eller den indre kamp med uretfærdighed, håbløshed eller komplicerede udfordringer med ens tro.

Palliativ Medicin er ikke en lægefagligt speciale i Danmark som det for eksempel er det i England. I Danmark kaldes Palliativ Medicin endnu et fagområde. Der er derfor ikke speciallæger i Palliativ Medicin i Danmark, men fagområdespecialister. Betegnelsen dækker over læger, der allerede er speciallæger i noget andet, og som har ladet sig ekstrauddanne i et to-årigt forløb indeholdende såvel teoretisk som klinisk undervisning.
Fagområdet er organiseret i Dansk Selskab for Palliativ Medicin ligesom der i 2009 stiftedes Dansk Multidisciplinær Cancer Gruppe - for Palliativ Indsats, DMCG-PAL

Der eksisterer desuden en række tilbud om videreuddannelse af for eksempel sygeplejersker, fysioterapeuter, præster etc.

Er der grund til et Hospice i Thy?

Indlagte på Hospice i 2023

Team for Lindrende Behandling i Thisted har et optageområde på knap 80.000 borgere. Området dækker Morsø Kommune, Thisted Kommune og den vestlige del af Jammerbugt Kommune.

Ud fra de respektive Hospices årsrapporter fra 2023 kan man erfare følgende:

Fra området var der i 2023 i alt 15 personer indlagt på Hospice Vangen i Nørresundby. Heraf var de 5 fra Thisted Kommune og 10 fra den vestlige del af Jammerbugt Kommune. 

Der var ikke indlæggelser på Hospice Vendsyssel i Frederikshavn.

År 2023 udskiller sig ikke hverken positivt eller negativt for de foregående år.

Da bekendtgørelsen om Hospice blev underskrevet i 2005 var det med afsæt i de daværende amter. Hvert amt skulle oprette et Hospice med 12 sengepladser. Af den grund er der fortsat patienter fra optageområdet, der indlægges på Hospice Limfjord i Skive, hvorfor vi også har forholdt os til tallene derfra:
I 2023 var der i alt 17 indlæggelser på Hospice Limfjord i Skive fra optageområdet. Der var 11 fra Thisted og 6 fra Morsø Kommune. Indlæggelserne udgjorde ca. 10% af Hospice Limfjords samlede
antal indlæggelser i 2023.

Den enkelte indlæggelse varierer fra få dage til flere måneder med et gennemsnit på 18,15 døgn

Kortet til højre fremstiller grafisk ovenstående tal sammenholdt med befolkningstal fra Danmarks Statistik og viser med al tydelighed en skæv fordeling af hospiceindlæggelser på tværs af Region Nordjylland og dokumenterer erfaringen fra virkeligheden: Borgerne i vores del af regionen opfatter ikke Hospice som et reelt tilbud, primært henset til de store afstande, se nedenfor.

Der findes tilsvarende lave tal for hospiceindlæggelser i de himmerlandske kommuner. Tallene antages at skyldes tilstedeværelsen af Sengeafsnit for Lindrende Behandling i Farsø, ligesom vi ikke har undersøgt hvorvidt andre Hospicetilbud i Region Midt benyttes i dette område.

Demografi

Idet alder er en selvstændig risikofaktor for flere samtidige sygdomme og alvorlig sygdom, og idet der de næste år kommer flere ældre, må vi regne med, at behovet for specialiseret palliation ligeledes stiger.

Fremskrivninger fra Danmarks Statistik viser, at der bliver væsentligt flere ældre i Danmark de næste 15 år.
I Region Nordjylland forventes det, at knap hver tredje
borger i regionen i 2030 er over 65 år (Regionens egne tal). I Thisted kommune alene venter man en stigning af +80-årige på 50% over de næste ti år.

Hovedparten af de henviste til specialiseret palliation lider af kræftsygdom (op mod 90%), men i stigende grad henvises også patienter med organsvigt (hjertesvigt, KOL etc.) Nationalt er det hensigten at stadigt flere organsvigtspatienter henvises til specialiseret palliation. I England, som er et foregangsland indenfor lindring, er det ikke unormalt at op mod en tredjedel af patienterne kommer fra denne gruppe. I takt med et øget fokus på en palliativ indsats til flere patient- og sygdomsgrupper, må vi forvente et stigende behov for kapacitet i den specialiserede palliation.

Grøn markering: Placering af Hospices. Gul markering: Placering af Sengeafsnit for Lindrende Behandling, Farsø Sygehus. Tal med hvidt (eller sort) = indlæggelsesraten på intraregionalt Hospice. Tal i grå parentes = indlæggelsesraten for intraregionale Hospices + Hospice Limfjord i Skive.
For Jammerbugt Kommune er der stratificeret mellem optageområdet for Team for Lindrende Behandling Thisted (vest) og Team for Lindrende Behandling Aalborg (øst) med en grå skillelinje.

Geografi

Nærhed er et afgørende kriterium for, at et hospicetilbud udnyttes optimalt. I forbindelse med opførelsen af Hospices landet over i årene efter 2005-2006 - hvor Sundhedsloven opdateredes og bekendtgørelsen om driftsoverenskomst mellem regionsråd og hospicer trådte i kraft - anvendtes ofte en maksimal afstand til Hospice på 40-50 km af netop denne årsag.
Fra Thisted er der i dag hhv. 60 km til Hospice Limfjord i Skive (i Region Midt) og 90 km til Hospice Vangen i Nørresundby. De lange afstande betyder de facto, at flere alvorligt syge ikke ser Hospice som et reelt tilbud, som også beskrevet i afsnittet "Indlagte på Hospice i 2023" ovenfor.

Man kan lege lidt med rejseplanen.dk og erkende, at transporten til Hospice Vangen fra Thisted by tager 2,5-3 timer med offentlig transport. Jo længere vest- og sydpå vi kommer i området, stiger afstand og rejsetid tilsvarende.

Det er en grundpille i det danske sundhedsvæsen, at der skal være lige adgang til sundhedsydelser uanset bopæl, social status og indkomst. Dette gælder også for adgangen til palliativ indsats på specialistniveau.

Den påtænkte placering af Hospice Thy på Åsvej giver ubesværet adgang fra såvel hovedvej 11 mod nord og syd, og hovedvej 26 mod Mors. 
Med et tilbud placeret i Thisted vil stort set hele optageområdet have mindre end 50 km til nærmeste hospice. Undtaget herfra er området ved Brovst, som til gengæld har under 50 km til Vangen i Nørresundby.

Med Region Nordjyllands to Hospices som centrum illustreres en radius i fugleflugt på 50,00 km samt den påtænkte placering af Palliativt Center Thy.

Hvad er visionen?

- Billede taget mod syd fra grunden på Åsvej.

Foreningen for Hospice Thy ønsker at etablere et lokalt specialiseret palliativt tilbud til borgere over 18 år. 

Kerneværdierne for Hospice Thy skal være:

  • At sikre tryghed, livskvalitet og nærvær i den syges sidste tid
  • At skabe omgivelser og rammer, der giver mulighed for at yde effektiv og skræddersyet lindrende behandling
  • At yde tværfaglig behandling med fokus på patientens samlede behov.
  • At rumme, støtte og lindre den syge og dennes familie uden hensyn til baggrund, økonomi, uddannelse og tro.

Et hospice kan noget andet end hvad hospitaler og plejehjem tilbyder. Et Hospice i Thy bygger, i lighed med landets øvrige Hospices, på princippet og filosofien Total Pain. Begrebet, som også er nævnt andetsteds her på siden, er først beskrevet og defineret af Dame Cicely Saunders, engelsk sygeplejerske, socialrådgiver og læge, som er ophavskvinde til hospicebevægelsen i England i 1960’erne. Plejen fokuserer ikke kun på det fysiske, men også på de psykiske, sociale og eksistentielle behov.

Derfor består personalegruppen på Hospice af forskellige fagligheder: Sygeplejersker, læger, fysioterapeuter, psykologer, socialrådgivere, præster, musikterapeuter og frivillige. Denne brede, tværfaglige tilgang til det hele menneske er omdrejningspunktet for Hospice-tanken.

Hospice Thy skal ikke blot være et sted for den alvorligt syge. Det skal også være et fristed, hvor pårørende kan søge støtte og afklaring i en svær tid. Under sygdom kan patienten og de pårørende opleve en tid præget af kaos og eksistentielle spørgsmål. Der skal være plads til at tale om døden, plads til tårer og sorg – men også plads til at leve livet, grine, dele minder og finde ro. Uanset hvor i forløbet og hvilken tilstand patienten befinder sig i, er den vigtigste opgave for Hospice at give mulighed for at finde ro, blive set og hørt som mennesket, ikke kun som sygdommen. Den syges eksistensvilkår er ændret og ofte indskrænket markant, men selvom handlingsrummet er mindre, er der stadig muligheder at udnytte og udforske.

Når mindreårige børn er pårørende, er det ofte vigtigt for familien, at de kan fastholde en så normal hverdag som muligt. Det skal være ambitionen, at de på en gang kan være tæt på deres alvorligt syge forælder og samtidig have plads og rum til at kunne trække sig. Når de eksisterende tilbud ligger langt væk, er et tilbud om den rummende tilgang på et Hospice kun et tilbud på papiret til børnefamilierne.

Hospice Thy får en placering lige uden for Thisted, tæt på naturen med omkringliggende marker og udsigt over fjorden. Her er der mulighed for et enestående byggeri, hvor de arkitektoniske rammer og bygningens funktioner sømløst understøtter arbejdet med den syge i centrum, og hvor livet kan leves uanset at døden er tæt på. 

Det er foreningens ambition, at Hospice Thy også får en vigtig funktion i lokalområdet. Udover at tilbyde specialiseret palliativ pleje, vil tilbuddet udgøre et videnscenter for det omkringliggende sundhedsvæsen; sygehus, plejecentre, hjemmesygepleje og almen praksis, hvor den palliative indsats i forvejen er en del af hverdagen på basisniveau. Gennem samarbejde, faglig sparring, uddannelse og kursusaktivitet vil Hospice Thy være med til højne den generelle kvalitet af den palliative indsats i regionen.

Hospice Thy - et palliativt center

Nytænkende hybridmodel

I foreningens arbejde med at etablere et Hospicetilbud lokalt, har vi hævet ambitionerne markant. Der arbejdes således på at etablere et palliativt center

Visionen er at samle alt, hvad der har med specialiseret palliation at gøre i vores del af regionen under samme tag. Hvis både sengepladser, hospicepladser, udekørende team, uddannelsesaktivitet og udviklings- og forskningsaktivitet samlet ét sted, forventes synergien at resultere i langt mere end hvad de enkelte dele kan på egen hånd.
Dette faglige fyrtårn skal arbejde tæt sammen med de medicinske afsnit på hospitalet i Thisted, med Aalborg Universitetshospital, og med de øvrige regionale hospices, ligesom områdets praktiserende læger, hjemmesygepleje, hjemmepleje og plejehjem indtænkes for samlet at løfte kvaliteten af den palliative indsats i vores område.

Hospice Thy omfatter samlet set:

  • 4 hospicesenge
  • 4 specialiserede palliative hospitalssenge
  • 4 flexsenge, der kan bruges som enten hospiceseng eller hospitalseng, afhængigt af behov.
  • Team for Lindrende Behandling

Billedet her over illustrerer blot den økonomiske model for Hospice Thy. I det færdige byggeri vil der ikke være nævneværdig forskel på de enkelte sengestuer.

Læger fra Team for lindrende behandling påtænkes at varetage den udekørende funktion i teamet, stuegang på indlagte i hospitalssengene og tilsynsfunktion på hospicesengene.
Der skal udvikles en model for sygeplejeansættelse, der tilgodeser den påtænkte fleksibilitet i hvordan sengepladserne udnyttes.

Udover den faglige gevinst ved en sammenlægning af funktioner, vil ovenstående model også kunne sikre en del af driftsøkonomien.

Som anført andetsteds indlægges patienter på Hospice udenregionalt, primært i Skive. Vi forventer at disse forløb kan hjemtages 1:1, altså 15-20 forløb pr år.
Aalborg Universitetshospital Thisted har i dag 4 palliative senge på basalt niveau på afsnit M5, Medicinsk og Akut. Disse 4 sengepladser påtænkes flyttet til Åsvej og opkvalificeret til specialiserede sengepladser.
Man forventer at kunne drage nytte af stordriftsfordele indenfor rengøring, teknisk personale, køkkenpersonale etc.

Team for Lindrende Behandling, Thisted

Team for Lindrende Behandling, Thisted har en udekørende ambulant funktion. Vi møder patienten og familien i eget hjem, på plejehjem eller på hospitalet. Teamet tilbyder lindrende behandling og støtte til den alvorligt syge og dennes familie.

Teamet har i dag til huse på sygehuset i Thisted, men påtænkes flyttet til bygningen på Åsvej som anført ovenfor. Teamets tværfaglige medlemmer vil sømløst indgå i pleje, håndtering og lindring af såvel patienter i eget hjem og indlagt i enten hospiceseng eller i sengeafsnittet.

Læs mere om teamet i dets nuværende form her.

Hospice

Klassisk er et hospice en selvejende institution med egen ledelse, bestyrelse og en driftsoverenskomst med regionen.

På hospice kommer alvorligt syge mennesker for at modtage effektiv og nødvendig lindring i den sidste fase af livet. Fra andre Hospices ved vi, at ca 75% af de indlagte tager deres sidste åndedrag hér. De sidste 25% udskrives igen, oftest fordi de har modtaget netop den lindrende indsats de havde brug for og får det så meget bedre, at de igen for en tid kan klare sig i hjemmet.

Hospice løser denne opgave grundet de rette fysiske rammer, den rette normering af plejepersonale og den tværfaglige tilgang til det hele menneske.

Hospice Thy kommer til at bestå af store enestuer med plads til den syge, dennes hjælpemidler, familie og venner. Enestuerne har eget bad og toilet, og forventes også at have egen udgang til et mindre udeareal. Stuerne indrettes ikke som hospitalsstuer, men tilsigtes at afspejle hjemlige rammer så vidt muligt. Der vil være mulighed for at familien kan overnatte på stuen eller i tilstødende gæsteværelser.
Desuden planlægges fællesrum til forskellige aktiviteter. Eksempler kunne være:

  • Opholdsrum og -nicher af forskellig størrelse
  • Spisestue til fælles spisning og fælles arrangementer
  • Velfærdsområde med mulighed for spa-lignende behandling og besøg af frisør, terapirum, kreativitetsrum etc.
  • Børne- og ungeområde med legetøj, spillekonsol, sofagrupper etc.
  • Refleksionsrum, tænkt som et spirituelt fristed.
  • Udearealer bestående af private terrasser til alle stuer, gangstier, fælleshave med vandløb etc.

Alle arealer, inde som ude, skal kunne anvendes såvel gående, siddende i kørestol som liggende i seng.

Naturligvis indtænkes også personalefaciliteter, kontorer teknikrum, omklædning, affaldshåndtering, skyllerum, køkken, etc.

Hospice bemandes primært af sygeplejersker, som er ansat under en hospicechef. Dertil indtænkes fysioterapeut, psykolog, præst, musikterapeut, læger, professionelt køkkenpersonale og frivillige.

Af og til hører man vendinger som "at dø på 1. klasse" eller "luksusdød". Måske kan man forstå hvor disse vendinger kommer fra, for rammer og normering er gode på et hospice. Det er og bliver imidlertid en misforståelse. Vendingerne indikerer indirekte at det er velstillede eller heldige borgere, som får lov at komme på hospice mens masserne må nøjes. Socioøkonomi, nepotisme og held er ikke en del af overvejelserne for et ophold på Hospice. Det er alene graden af fysisk, psykisk, social og/eller eksistentiel lidelse, der er afgørende.

Sengeafsnit for Lindrende Behandling

De specialiserede palliative senge er en del af Aalborg Universitetshospital. Ligesom Team for Lindrende Behandling, påtænkes sengene organiseret under Onkologisk Afdeling med en afdelingsledelse i Aalborg og herunder en lokal daglig ledelse.

Som på en almindelig hospitalsafdeling vil en læge og en sygeplejerske gå stuegang hver dag. Lægen vil være ansat både i Team for Lindrende Behandling og i Sengeafsnittet mens sygeplejerskerne ansættes dedikeret til enten den ene eller den anden funktion. Teamets øvrige tværfagligheder vil også have sin gang på sengeafsnittet.

Der vil i udgangspunktet ikke være lægelig døgnbemanding af afdelingen. I lighed med Sengeafsnit for Lindrende Behandling i Farsø forventes der lægelig tilstedeværelse i dagtid på hverdage med mulighed for kontakt til den regionale Palliative Beredskabsvagt i døgnets øvrige timer.
Det betyder også, at der ikke kan finde akutte indlæggelser sted. Er der behov for akut indlæggelse, vil det som vanligt foregå via Akutmodtagelsen i Thisted med snarest mulig overflytning til Sengeafsnit for Lindrende Behandling næst efter.

Til forskel fra hospicesengene vil der være behov for at kunne tage blodprøver, foretage røntgenundersøgelser og give eksempelvis antibiotisk behandling. Dette fordrer oprettelsen af samarbejdsaftaler med hospitalet i Thisted og Den Præhospitale Virksomhed.
Foreningen arbejder på, at blodprøver kan tages af de stedlige sygeplejersker med daglig afhentning til analyse på Klinisk Biokemisk Afdeling i Thisted. Transporten, der afhenter blodprøver på Mors kører allerede lige forbi grunden på Åsvej.
Hvis der opstår behov for røntgenundersøgelse forventes udfærdigelsen af en samarbejdsaftale med Billeddiagnostisk Afdeling i Thisted, Akutmodtagelsen og Den Præhospitale Virksomhed sådan, at den givne patient kan transporteres til Thisted til undersøgelse og retur igen.

Formålet med indlæggelse i Sengeafsnittet vil typisk være afgrænsede problemstillinger af lindrende karakter. Eksempler kunne være optimering af smertebehandling, optimering af døgnrytme og søvn eller håndtering af komplekse forløb hvor de hjemlige forhold ikke slår til.

Det kan ikke undgås, at der vil være et overlap i opgaven mellem hospice og Sengeafsnit. De to funktioner tænkes da heller ikke fysisk skarpt opdelt, så hospices mange faciliteter vil være til tilsvarende rådighed for indlagte på Sengeafsnittet.

Hvor skal det ligge?

Åsvej

På grund af en formidabel tanke og altruisme hos en borger, har Forening for Etablering af Hospice Thy fået doneret en grund til opførelse af Hospice Thy. Grunden er beliggende på Åsvej nr. 17 og ligger ideelt både i forhold til infrastruktur, naturskønne omgivelser og med tæt på 180º fjordudsigt.

Thyboer vil glæde sig over udsigten over Thisted by - og Morsingboer kan på tværs af Thisted Bredning se over til Mors.

Foreningen har i starten af 2025 indsendt ønske til Thisted Kommune og ændring af kommuneplanen således at opførelsen kan finde sted. Som det fremgår af tilgængelige referater fra forvaltningen i Thisted Kommune har man i første omgang sagt nej til ønsket. Det svækker dog ikke troen på, at Foreningen lykkes med at få tilladelse på sigt.

Finanisering

En finansieringsplan for et hospicebyggeri er en afgørende forudsætning for at sikre en veltilrettelagt og økonomisk bæredygtig realisering af projektet. Planen skal både adressere den nødvendige kapital til selve opførelsen og en langsigtet strategi for driftens økonomi. I denne sammenhæng, hvor driften af hospicet er 100 % finansieret af regionen, bliver det særligt væsentligt at sikre, at anlægsøkonomien er solidt forankret, og at de økonomiske dispositioner understøtter en effektiv og bæredygtig drift, der harmonerer med regionens sundhedspolitiske målsætninger.

Hospicebyggeriets samlede investeringsbehov omfatter flere centrale elementer. Med donationen af en byggegrund fra en lokal privatperson, er grundkøb ikke noget der belaster anlægsøkonomien. De største poster vedrører udgifter til projektering, byggematerialer samt entreprenørarbejde, hvortil der kommer honorarer til rådgivere såsom arkitekter, ingeniører og brandrådgivere. 

Dertil skal hospicet indrettes med hensigtsmæssigt inventar, specialiseret medicinsk udstyr og nødvendige teknologiske løsninger, der understøtter optimal patientpleje og en værdig afslutning på livet. Hertil kommer de administrative omkostninger i forbindelse med byggetilladelser, forsikringer og øvrige regulatoriske forhold. En ansvarlig finansieringsplan bør desuden inkludere en økonomisk buffer til at håndtere eventuelle uforudsete udgifter, som ofte er en realitet i komplekse byggeprojekter.

For at sikre en robust finansiering af anlægsprojektet er det nødvendigt at inddrage en bred vifte af økonomiske kilder. Hospicebyggerier i Danmark er traditionelt afhængige af en kombination af offentlige midler og private donationer. Mens driften i dette tilfælde er fuldt finansieret af regionen, vil selve anlægsøkonomien ofte være baseret på en kombination af regionale tilskud, private fondsmidler og målrettede donationsindsatser. Mange almennyttige fonde har en interesse i at bidrage til hospiceområdet, da det understøtter en værdig afslutning på livet for borgerne. Derudover kan velgørende organisationer og private aktører spille en rolle i at sikre de nødvendige midler til anlægsfasen gennem fundraising og sponsorater.

En regionalt finansieret driftsmodel kræver, at hospicet indgår i en samlet sundhedsplanlægning, hvor ressourcerne anvendes på den mest hensigtsmæssige måde i forhold til det øvrige sundhedsvæsen. Hospicepleje aflaster sygehusvæsenet ved at tilbyde specialiseret lindrende pleje i en værdig og hjemlig atmosfære, hvilket både sikrer høj patienttilfredshed og en mere hensigtsmæssig anvendelse af regionale sundhedsressourcer.

Det er derfor afgørende, at regionen betragter hospicebyggeriet som en strategisk investering i det samlede palliative tilbud. Med en stabil og fuldt finansieret driftsøkonomi kan hospicet sikre, at borgerne i Thy, Morsø og Jammerbugt får adgang til specialiseret palliativ pleje af højeste kvalitet uden økonomiske usikkerheder eller afhængighed af eksterne donationer til den daglige drift. Det giver både en forudsigelig økonomisk ramme for regionen og en tryghed for de patienter og pårørende, som har behov for hospicets tilbud.

En politisk prioritering af hospiceområdet i Thy, Morsø og Jammerbugt, vidner om en ambitiøs og værdibaseret sundhedspolitik, der sætter borgernes livskvalitet i centrum. Ved at sikre en fuldt finansieret drift skaber regionen ikke blot et stærkt fundament for hospiceplejen, men sender også et klart signal om, at værdighed og omsorg i livets afsluttende fase er en uomgængelig del af et velfungerende sundhedsvæsen.

Anlæg

Hospice Thy forventes at etableres på adressen Åsvej 17, 7700 Thisted. Grundejer har doneret grunden til foreningen Hospice Thy, hvilket reducerer anlægsomkostningerne betydeligt.

Hospice Thy er et vigtigt projekt for Region Nordjylland og et nødvendigt skridt i at sikre værdig og professionel pleje til uhelbredeligt syge borgere i regionen. Anlægsbudgettet på 53,25 mio. kr. ekskl. moms dækker opførelsen af hospicefaciliteter, nødvendige installationer samt udendørsarealer.

Budgetoversigt
Budgettet er opstillet med en høj grad af præcision og omfatter følgende hovedposter:

  • Rådgiverhonorarer: 3,96 mio. kr. til projektering, ingeniørrådgivning og udbud.
  • Byggepladsomkostninger og uforudsete udgifter: 6,1 mio. kr.
  • Byggeri: 40,7 mio. kr. - dækker råhus (inkl. kælder), IT, inventar, solceller og kunst.
  • Tilslutningsafgifter: 1,06 mio. kr. til vand- og eltilslutning.
  • Storkøkken: 0,5 mio. kr.
  • Udendørs arealer: 0,93 mio. kr. til parkeringspladser, nedgravning af forsyninger og asfalt.

Hospice Thy vil styrke regionens kapacitet inden for palliativ pleje og give borgerne i Thy og omegn adgang til specialiseret lindrende behandling i trygge og værdige rammer. Investeringen i solceller understøtter regionens grønne omstilling og reducerer driftsomkostningerne på lang sigt.

Projektets økonomi er gennemtænkt med en buffer på 10 % til uforudsete udgifter samt en omkostningseffektiv plan for opførelse. Dette sikrer, at hospice opføres inden for budgettet uden økonomiske overraskelser.

Drift

Aalborg Universitetshospital, Thisted (Thisted Sygehus) har fået Ø-status, hvilket betyder, at sygehuset anerkendes som værende i en særlig geografisk situation, der kan sammenlignes med et ø-samfund. Denne status indebærer, at sygehuset skal have særlige driftsvilkår og undtagelser for at sikre, at borgerne i området fortsat har adgang til akut og specialiseret behandling. Det betyder, at sygehuset kan få dispensation fra visse nationale standarder og regler, der normalt ville føre til centralisering af behandlinger. Dermed kan visse specialfunktioner bibeholdes, selvom de ellers ville blive flyttet til større hospitaler i Aalborg eller andre steder i regionen.

Ø-status sikrer, at Thisted Sygehus fortsat kan fungere som akuthospital, så borgere i den vestlige del af Region Nordjylland har adgang til hurtig behandling uden at skulle transporteres over lange afstande. For at understøtte denne funktion kan sygehuset modtage særlige incitamenter til at rekruttere og fastholde speciallæger og andet sundhedspersonale. Samtidig kan hospitalet opnå ekstra økonomisk støtte for at sikre en bæredygtig drift.

Den samme geografiske udfordring gør sig gældende for driften af et hospice i området. Palliative patienter og deres pårørende har et særligt behov for nærhed til behandlingsstedet i livets sidste fase, hvilket vanskeliggøres, hvis den nærmeste hospiceplads er placeret langt væk. Et hospice i Thy vil ikke alene sikre værdighed og tryghed for patienterne, men også reducere den belastning, som lange transportafstande påfører både syge og pårørende. 

Driften af et hospice i samme område som Thisted Sygehus kan desuden understøttes af sygehusets eksisterende sundhedsfaglige miljø, hvilket kan skabe synergi mellem de to institutioner. En tæt sammenhæng mellem akutsygehuset og hospice, hvor man samler det palliative personale på hospice, vil muliggøre en mere smidig overgang for patienter, der har behov for palliativ behandling, samtidig med at specialiseret personale kan deles mellem de to enheder, hvilket kan bidrage til en mere bæredygtig drift.

Økonomisk set kan et tæt samarbejde mellem Thisted Sygehus og et hospice med et palliativt center reducere driftsomkostninger gennem fælles udnyttelse af personale, faciliteter og kompetencer. Dette vil gøre det muligt at opretholde et højt fagligt niveau i palliativ pleje, samtidig med at de samlede udgifter holdes på et realistisk niveau.

Givet Thisted Sygehus’ ø-status og de særlige hensyn, der følger med, bør der ses på en helhedsorienteret tilgang, hvor også hospicetilbuddet tænkes ind i den overordnede planlægning af sundhedsindsatsen i området. Et hospice i denne del af regionen vil bidrage til at sikre den værdige afslutning på livet, som patienter og deres familier fortjener, samtidig med at det økonomisk og organisatorisk kan forankres i den eksisterende sundhedsstruktur.

Budget for drift af Hospice Thy

Hospice Thy’s driftsbudget er opstillet med udgangspunkt i en belægningsgrad på 85% fordelt på 6 almindelige hospicesenge og 6 specialiserede hospitalssenge. Det samlede årlige driftsbehov er beregnet til ca. 18,97 mio. kr. uden eksterne driftstilskud.

Lønninger og personaleomkostninger

  • Udgør ca. 78 % af de samlede omkostninger (14,8 mio. kr.).
  • Omfatter sygeplejersker, læger, terapeuter og støttepersonale.
  • Høj faglighed og specialiseret palliativ pleje kræver en kvalificeret og stabil medarbejderstab.

Ejendomsudgifter

  • Budgetsat til ca. 1,2 mio. kr. (6,37 % af driften).
  • Dækker vedligeholdelse, forsikringer, serviceaftaler, el, varme og rengøring.

Forplejning og øvrige driftsudgifter

  • Mad og drikke til patienter og personale (315.000 kr.).
  • Øvrige driftsudgifter, herunder medicinske fornødenheder, IT, kommunikation og diverse forbrugsvarer (1,3 mio. kr.).

Moms (4,6%)

  • En udgiftspost på ca. 873.000 kr.
  • Der henvises til erfaringer fra Vangen Hospice for detaljer omkring denne post.

Driftstilskud og økonomisk robusthed

Hospice Thy forventes at modtage et driftstilskud fra en privat donor, som vil være en del af finansieringen over den første 10-årig periode. Dette reducerer behovet for offentlig finansiering af de driftsmæssige omkostninger på kort sigt, men langsigtet stabilitet kræver fortsat regional støtte.

Hospice Thy har et gennemtænkt og veldokumenteret driftsbudget, der sikrer en bæredygtig drift med høj kvalitet. Den økonomiske opbakning fra Region Nordjylland vil være afgørende for at sikre stabilitet og kontinuitet i hospicetilbuddet. En investering i hospice er en investering i borgernes livskvalitet og en måde at sikre en mere effektiv udnyttelse af sundhedsvæsenets samlede ressourcer.

Skitser

- foreløbige udkast. Klik for at se større udgave

Du kan gøre en stor forskel

Bak op om foreningens arbejde


Vil du hjælpe os i vores arbejde for etablering af et hospice i Thy?
Så tager vi gerne imod dit bidrag - stort eller lille. Du kan bidrage med et kontant beløb og/eller ved at melde dig ind i støtteforeningen.